Bestel een sample van jouw favoriete MAKUS Bestel hier een sample van jouw favoriete MAKUS
Home / Blogs / Interview met oprichtster Merel
Interview met oprichtster Merel

Interview met oprichtster Merel

MAKUS is opgericht door Merel Philippart (31 jaar oud). De van oorsprong Maastrichtse woont momenteel in Amsterdam, waar ook het bedrijf MAKUS is gevestigd. Vol passie en enthousiasme staat ze aan het roer van MAKUS, een bedrijf dat zich inmiddels heeft ontpopt tot een unieke speler in de keukenbranche. Ze vaart op haar liefde voor de natuur, enthousiasme en oog voor vakmanschap.

Waarom heb je MAKUS opgericht? 
“Omdat ik Nederland wil helpen verduurzamen, maar dan wel in stijl. Vaak ligt de nadruk bij verduurzamen op techniek, en niet op schoonheid. Met andere woorden: het is meestal gewoon lelijk. Dat vind ik echt zonde. Ik vind verduurzamen belangrijk, maar het moet wel een beetje leuk blijven.

De inductieplaat is daar een uitgelezen voorbeeld van. Heel Nederland zal de switch naar inductie moeten gaan maken, want op termijn is het koken op inductie beter voor het milieu. Alle inductieplaten zien er nu hetzelfde uit: glimmend en effen zwart. Ik vind dat alleen in sommige keukens mooi staan. Maar meestal vind ik het een sfeervolle keuken verpesten.”

Wat doet MAKUS anders?
MAKUS ziet de inductieplaat niet alleen als kookgereedschap en dus puur functioneel, maar ook als een item om te designen als onderdeel van de gehele keuken. Met een MAKUS creëer je meer dan alleen een plek om te koken, je creëert sfeer. De inductieplaat als onlosmakelijk deel van het keukenontwerp.”

Wat wil je bereiken?
Heel Nederland in stijl op inductie. Of in ieder geval, het deel van Nederland dat waarde hecht aan een sfeervolle keuken.”

Waar haal je lol uit?
Gedeeld enthousiasme. MAKUS is klein begonnen en heeft op het enthousiasme van anderen over het product verder kunnen groeien tot waar het nu staat: een gezond bedrijf met twee eerste mooie edities op de markt.”

Wat typeert MAKUS?
MAKUS gaat voor duurzame relaties, op alle fronten. Van gebruikers tot leveranciers, verkooppartners en de natuur. Geen quick en dirty oplossingen. We combineren in onze producten dan ook de hoogste kwaliteitsstandaarden met goed doordacht design.”

Is het niet lastig om als nieuwe speler een voet tussen de deur in de traditionele keukenbranche te krijgen?
Merel lachend: “Nou, het is niet makkelijk. De gehele keukenbranche traditioneel noemen is kort door de bocht, al is een deel dat wel. Als je apparatuur puur functioneel bekijkt en geen waarde aan esthetiek hecht, dan is MAKUS moeilijk te begrijpen. Tegelijkertijd zijn er genoeg partijen die open staan voor creativiteit en nieuwe dingen. De eerste plek waar we met open armen werden ontvangen was bij Asto in Rotterdam. MAKUS werd gelijk gesnapt en omarmd. Dat geldt ook voor Keukenstudio Stormink in Gorssel.”