Bestel een sample van jouw favoriete MAKUS Bestel hier een sample van jouw favoriete MAKUS
Home / Blogs / Flexzone: to flex or not to flex?
Flexzone: to flex or not to flex?

Flexzone: to flex or not to flex?

Duurzaam koken in stijl? Ga voor een design inductiekookplaat van MAKUS die kleurt bij jouw interieur. Nieuwsgierig? Bekijk onze collectie.

Je ziet het tegenwoordig veel, een inductiekookplaat met een of meerdere flexzones. Dat betekent dat je twee of meer zones aan elkaar kunt koppelen. Je hebt zelfs een inductiekookplaat die één grote zone is, dus overal flex. Wat zijn de voors en tegens van flexzones?  


MAKUS Marble inductiekookplaat met grilplaat op de flexzone

Voordelen van een flexzone  
Het fijne van het koppelen van twee zones tot één grotere flexzone, is dat er een groter kookoppervlak ontstaat. Dat is met name handig als je een grote pan wilt gebruiken en de gehele bodem wilt verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een langwerpige grilplaat, een braadslee of een asperge-pan. Lees hier meer over geschikte inductiepannen. Als de inductiekookplaat geen flexzone heeft en twee kookzones dus niet aan elkaar gekoppeld kunnen worden, dan lukt het niet om de gehele bodem pan te verwarmen. Je kunt natuurlijk wel twee zones tegelijkertijd gebruiken, alleen zal dat wel minder snel gaan.

Nadelen van een flexzone 
Een nadeel van een flexzone is dat het een pan net wat minder efficiënt verwarmt dan een ronde losse zone. Onder de flexzone zitten namelijk octaaf vormige spoelen, die als een soort tetteris blokjes tegen elkaar aan liggen. Consequentie is dat er een beetje ruimte tussen zit waar geen directe verwarming plaatsvindt. In de praktijk merk je er niet zo veel van, omdat het niet zo heel veel scheelt. Een ander nadeel van een of meerdere flexzones is dat het vaak duurdere inductieplaten zijn.


MAKUS Honeycomb inductiekookplaat. Foto: bij RhijnArt Keukens

Gebruik je het in de praktijk?
De flexzone wordt in de praktijk niet door iedereen gebruikt. Degenen die de flexzone wel af en toe gebruiken, geven aan dat ze het vooral fijn vinden voor de grotere pannen, zoals eerder aangegeven. Het gebruik van twee flexzones tegelijkertijd (zowel links als rechts) komt in de praktijk niet veel voor. 

De keuze van MAKUS 80cm en 60cm: deels flex
Bij MAKUS hebben we gekozen voor één flexzone, omdat we de optimale kookbeleving willen creëren. Ik gebruik de flexzone zelf regelmatig voor mijn langwerpige grillpan. Heerlijk om die courgettes in de lengte te kunnen grillen! Twee flexzones heeft niet zo veel zin, het wordt in de praktijk nauwelijks gebruikt en is bovendien minder energie-efficiënt. MAKUS gaat voor de best of both worlds: deels flex, deels losse zones.

Is het helderder geworden zo? Als je nog vragen hebt, laat het ons weten via het contactformulier. 

Met een MAKUS design inductiekookplaat kook je duurzaam én stijlvol. Bekijk onze collectie en ontdek hoe je duurzaam kunt koken in stijl. Onze inductiekookplaten zijn geïnspireerd door de natuur, ontworpen in Nederland en geproduceerd in Duitsland volgens de hoogste kwaliteitsnormen.